Regeringen angriber havnearbejdere
PDF Udskriv Email

Havn i Costa Rica skal privatiseres, men regeringen bryder loven, mener arbejderne. Internationalt fagforbund trykker på alarmknappen.

Arbejderne på havnen Puerto Limn i det centralamerikanske land Costa Rica er pressede.

I ti år har havnen været drevet af staten, og overskuddet er blevet investeret i udvikling i Limn-provinsen - én af Costa Ricas fattigste.

Men nu vil den socialdemokratiske regering, med præsident îscar Arias ved roret, privatisere havnen. Havnearbejdernes fagforening, SINTRAJAP og Det Internationale Transportforbund (ITF) mener imidlertid, at regeringen bruger ulovlige metoder.

- Fagforeningen er under beskydning fra en regering, som bruger taktikker, der er stemplet som ulovlige i forhold til landets egne traditioner og de ILO-konventioner, som Costa Rica har underskrevet, siger Sam Dawson, ITF`s internationale talsperson, til Arbejderen.

Det statsejede selskab bag havnen, JAPDEVA, har to gange indkaldt til 'arbejdermøder' - udenom havnearbejdernes fagforening. Her prøvede selskabet at påtvinge arbejderne en ny, regeringsvenlig bestyrelse og etablere en fagforening - drevet af arbejdsgiveren.

- Vi har hørt, at arbejderne er blevet tilbudt kontanter for at forlade SINTRAJAP, siger Antonio Fritz, ITF`s regionale sekretær i Amerika.

For ITF handler sagen fra Costa Rica om overlevelse.

- Det her handler ikke bare om en fagforenings kamp gennem ti år for at forsvare job og fortsætte den økonomisk indbringende drift af havnen. Nu handler det om fagforeningens fortsatte overlevelse, siger Sam Dawson til Arbejderen.