Costa Rica - landet uden en hær
PDF Udskriv Email

Costa Rica er et land i Centralamerika, der grænser op til Nicaragua mod nord og Panama mod syd. På spansk betyder Costa Rica "Den rige kyst". Siden borgerkrigen i 1948 har Costa Rica modsat de fleste andre mellemamerikanske lande været fri for politisk vold. Costa Rica er siden bl.a. kendt for at være landet uden en hær, da den blev opløst efter borgerkrigen.

Historie

Den første europæer til at sætte fod i Costa Rica var Christoffer Columbus der landede på kysten i 1502. Før den tid var Costa Rica en del af det område der lå mellem de store civilisationer i Sydamerika og i det mexicanske område. Costa Rica blev erobret af Spanien i løbet af 1600-tallet og blev den sydligste provins i Ny Spanien. Landet var dog meget fattigt, og selv guvernøren var nødt til at gro sine egne afgrøder for at overleve.

I 1821 erklærede Costa Rica sammen med de andre mellemamerikanske lande sig uafhængigt af Spanien. Efter en kort overgang at have været en del af det mexicanske kejserdømme, blev det 1823 en del af de forenede centralamerikanske stater for endeligt at blive uafhængigt i 1838.

Siden da har Costa Rica været et forholdsvis fredeligt land med kun to perioder med interne uroligheder. Første gang i 1917-19 da diktatoren Federico Tinoco Granados var ved magten. Og anden gang i 1948 da en militærjunta med José Figueres Ferrer i spiden tog magten efter et omstridt valg. Militærjuntaen lavede dog en fri forfatning der garanterede stemmeret for alle, og opløste så militæret i 1949. Figueres blev valgt til den første præsident under den nye forfatning.

I dag er Costa Rica stadig i høj grad et landbrugsland, men har også en turistindustri i høj vækst.

 

Efter Wikipedia, den frie encyklopædi