Om landet Costa Rica
Økonomi og erhverv
PDF Udskriv Email

Den spanske kolonisering af Costa Rica var ikke nær så ødelæggende som andre steder, da landet ikke havde mineraler af betydning. De spaniere, der bosatte sig, ernærede sig som småbønder. Med etableringen af eksportorienteret landbrug i slutningen af 1800-tallet blev jorden koncentreret på færre hænder, og der opstod en overklasse af bl.a. kaffe-godsejere. Deres magt blev delvis opvejet af en stor gruppe småbønder med politisk indflydelse.

Landbruget er fortsat det vigtigste erhverv og beskæftiger 26% af befolkningen (1990). Store områder langs kysten er udlagt til plantager med især bananer og sukker. Kaffe og kakao dyrkes hovedsagelig på mindre brug. Store kvægfarme findes både i højlandet og ved Stillehavskysten.

Læs mere…
 
Forfatningen
PDF Udskriv Email

Forfatningen fra 1949 tillægger præsidenten den udøvende magt. Han vælges ved direkte valg for fire år, forudsat at han får over 40% af stemmerne. Der er to vicepræsidenter. Præsidenten udpeger og afskediger ministre. Den lovgivende forsamling har ét kammer med 57 medlemmer, der vælges for fire år ved et direkte valg med stemmepligt for alle stemmeberettigede mellem 18 og 70 år. Partiløse kandidater kan ikke opstille. Forfatningen forbyder stående væbnede styrker.

 
Landefakta Costa Rica
PDF Udskriv Email

GEOGRAFI

Hovedstad San José (2,1 mio. indb.)

Areal 51.000 km2 (Danmark 43.000 km2)

Indbyggertal 4,3 mio. (2005)

Læs mere…
 
Costa Rica - landet uden en hær
PDF Udskriv Email

Costa Rica er et land i Centralamerika, der grænser op til Nicaragua mod nord og Panama mod syd. På spansk betyder Costa Rica "Den rige kyst". Siden borgerkrigen i 1948 har Costa Rica modsat de fleste andre mellemamerikanske lande været fri for politisk vold. Costa Rica er siden bl.a. kendt for at være landet uden en hær, da den blev opløst efter borgerkrigen.

Historie

Den første europæer til at sætte fod i Costa Rica var Christoffer Columbus der landede på kysten i 1502. Før den tid var Costa Rica en del af det område der lå mellem de store civilisationer i Sydamerika og i det mexicanske område. Costa Rica blev erobret af Spanien i løbet af 1600-tallet og blev den sydligste provins i Ny Spanien. Landet var dog meget fattigt, og selv guvernøren var nødt til at gro sine egne afgrøder for at overleve.

Læs mere…