Politik og historie
Miljø, klima og merproduktion går hånd i hånd
PDF Udskriv Email

Et partnerskab mellem UNEP og DTU (UNEP DTU) støttet af Danida har gennemført et projekt i Costa Rica, som gennem en indsats for en grønnere sektor for husdyr samtidigt har skabt jobs og øget vækst.

Et danskstøttet program har været med til at skabe flere jobs, højere udbytte og mindre udledning af CO2 i Costa Ricas husdyrsektor.

Det er blandt andet sket ved at se på målene i Paris Aftalen som et udgangspunkt for at skabe økonomisk vækst i stedet for som mål, der kun handler om miljøområdet.

Læs mere…
 
Solís ny præsident
PDF Udskriv Email

Valget var givet på forhånd. Luis Guillermo Solís vandt med 1,3 mio. stemmer, svarende til 77,81% af de afgivne stemmer. Stemmeprocenten var på omkiring 57. Hermed vinder for første gang Partido Acción Ciudadana (PAC).

Den slagne kandidat, som havde valgt ikke at føre valgkamp, fik kun 22,19% af stemmerne. Johnny Araya fra Partido Liberación Nacional (PLN) vidste han ville tabe efter at Laura Chincilla havde overtaget et parti i alvorlige problemer, men efterladt det udsplattet op mod væggen.

Valget var først og fremmest en afstrafning af det regerende parti. Desværre tyder det på, at Solís føler sig fristet af sejrens rus og magtens sødme. Imidlertid har han kun 13 ud af 57 stemmer i parlamentet bag sig. Af de 13 har allerede een skilt sig ud.

Luis Guillermo Solís tiltræder som præsident den 8. maj 2014.

 
To-partisystemet i Costa Rica er brudt sammen
PDF Udskriv Email

Det regerende parti fik det dårligste valgresultat nogensinde. Utilfredsheden med korruption, problemer med økonomien, angreb på den sociale sikkerhed, modstand mod minedrift, miljøproblemer, dårlig infrastruktur og isolationspoltikken har banet vejen for nye partier. Venstrefløjen gik frem og fik det bedste valg siden 1948. Hvordan vil landet føre Celac videre?

Læs mere…
 
Costa Rica hjemsted for ciberkriminelle
PDF Udskriv Email

USA og Costa Rica slår nu til mod den digitale valuta Liberty Reserve. Stifteren er anholdt for hvidvaskning af penge.

Den digitale betalingsformidler Liberty Reserve er nu lukket ned. Selskabet i det mellemamerikanske land Costa Rica beskriver sig selv som "nettets ældste, mest sikre og mest populære betalingsformidler ... med millioner af kunder i hele verden".

Hos Liberty Reserve kunne man hurtigt åbne en konto og overføre penge på tværs af landegrænserne. Det var kun nødvendigt at oplyse et navn, fødselsdato og en mailadresse.

Pengene blev indbetalt til Liberty Reserve med et debit- eller kreditkort eller en bankoverførsel, og herefter blev beløbet konverteret til en af Liberty's egne valutaer, hvorefter det så blev overført til modtagerens konto.

Læs mere…
 
Costa Rica kørte stort set kun på ren energi i 2016
PDF Udskriv Email

98% af energien i Costa Rica var vedvarende i det netop afsluttede år, og det lille centralamerikanske land håber at kunne fortsætte med at få strømmen fra vand, vind og andre alternative kilder i 2017.

Renewable energy sources supplied 98.1 per cent of Costa Rica’s electricity last year, compared to less than 15 per cent in the United States.

Læs mere…
 
Præsidentkandidat opgiver – tror ikke selv på sejr
PDF Udskriv Email

Regeringspartiets kandidat Johnny Araya smider håndklædet i ringen og opgiver at føre valgkamp. Det var den overraskende melding onsdag den 5. marts fra den tidligere borgmester i hovedstaden San José i Costa Rica. Hans højreorienterede parti, Partido Liberación Nacional, PLN, har ellers haft præsidentposten 10 gange siden 1948, men befolkningen er trætte af PLN.

Ved parlaments- og præsidentvalget den 2. februar 2014 fik PLN under ledelse af den nuværende præsident Laura Chinchilla 29% af stemmerne og måtte se sig overhalet af udbryderne i Partido Acción Ciudadana, PAC, som fik 30%. Samtlige efterfølgende meningsmålinger gav hans modkandidat Luis Guillermo Solís fra PAC, Partido Acción Ciudadana, en føring på 3-4 gange så mange stemmer.

Læs mere…
 
Migrantarbejdere får faglig beskyttelse
PDF Udskriv Email

Når danskerne sætter tænderne i en ananas fra Costa Rica, er den med stor sandsynlighed dyrket af nicaraguanske migrantarbejdere, som ofte arbejder til en ringe løn og uden de sociale goder som sygeforsikring og pension, de har krav på.

Costa Ricas landbrug beskæftiger en stor del af de mange nicaraguanske migranter (Foto: Carsten Flint Hunneche)

Læs mere…
 
Præsident bruger sin magt for at forsvare landets gule fagforeninger
PDF Udskriv Email

Costa Ricas præsident Chincilla Miranda har nedlagt veto mod en ny lov for at forsvare landets mange gule fagforeninger.

 

Costa Rica er fødested for de såkaldte solidarismo-fagforeninger, der arbejder tæt sammen med arbejdsgiverne. De er ofte blevet brugt som redskab til at slippe af med ansatte, der er organiseret i traditionelle fagforeninger.

 

Landets parlament vedtog i september et lovforslag, der kan ses som et opgør med de gule fagforeningers magt. Loven beskytter fagligt aktive mod at blive fyret og sikrer retten til at strejke, som solidarismo-bevægelsen er imod. Men nu har landets præsident, Chincilla Miranda, nedlagt veto mod dele af loven.

Læs mere…